13:00-17:00 MIESIĘCZNIK ZNAK 843 - GLUKOZOWE PUŁAPKI 15% TANIEJ!
kod:
happyhours
*od ceny detalicznej Promocja aktywna do 20.08.2025, 17:00
Aktywuj promocję wpisując kod w koszyku.
W promocji można zamówić tylko jeden egzemplarz tego samego tytułu.
Kody rabatowe nie sumują się i nie obejmują zestawów książkowych.
Bestseller
Cukier jest wszechobecny, a smakowite pokusy powszechnie dostępne i, co gorsza, misternie opracowane w laboratorium. Szelest paczki chipsów? Starannie dobrany, by kojarzyć się ze świeżością. Trzask łamanej czekolady? Wzmacnia wrażenie jakości. Charakterystyczny dźwięk otwierania puszki? To branding zaprojektowany, by być rozpoznawalnym i przyjemnym. Każda z tych cech jest przedmiotem badań na dużych grupach konsumentów i optymalizowana dla maksymalnego efektu. Towarzyszy im jeden cel: klienci mają ich pragnąć tak bardzo, że będą w stanie wyłączyć wewnętrzne hamulce przejadania.
W efekcie otyłość i choroby z nią powiązane stają się sporym wyzwaniem. Ale trudno uciec od cukru, nawet go nie spożywając, bo stanowi tak istotny element naszej kultury i historii. To na cukrze zbudowano nowoczesny kapitalizm i handel – również ludźmi. W najnowszym numerze „Znaku” zastanawiamy się, jak radzić sobie z tym być może najpopularniejszym nałogiem.
Co dzieje się w twoim mózgu i układzie pokarmowym po spożyciu cukru?
Jak przemysł spożywczy manipuluje naszym zmysłem smaku oraz apetytem?
W jaki sposób cukier wpłynął na rozwój kolonializmu?